(Zwem)Vijvers

VELE SOORTEN VIJVERS MET ELK HUN SPECIFIEKE KARAKTER

Een vijver in uw tuin geeft mogelijkheden tot bijzondere

creaties

Onze inmiddels jarenlange ervaring, met het aanleggen van vijvers, willen wij graag aanwenden om u te helpen bij het selecteren van het soort vijver voor uw tuin. U zult versteld staan hoeveel keuze er daadwerkelijk is. Vanzelfsprekend zijn de plaats en grootte van de vijver als eerste aan de beurt. Daarvan hangt af of er gewerkt kan worden met een voorgevormde vijver of dat het beter is om te kiezen voor folie. Een bouw-kundige vijver kan worden gemetseld of gestort in beton, zo bent u helemaal vrij in vorm en formaat.

ACER vindt het erg belangrijk om samen met u te inventariseren waar de voorkeur naar uitgaat. Zo kan worden gekozen voor een siervijver waarin planten de overhand hebben of juist een combinatie waardoor plant en vis optimaal samenleven. Ook zijn er nog specialistische toepassingen, als voorbeeld kennen we de Koivijver of een zogenaamde fonteinvijver waarin de watereffecten het belangrijkst zijn. Aan u de keuze, aan ons het ondersteunende advies wat wij graag aan u voorleggen.

De puur natuur zwemvijver

Dit type zwemvijver biedt een rijke natuurervaring, met een verscheidenheid aan flora en fauna. Aan dit type komt geen filtertechniek te pas, maar er kan wel gebruik worden gemaakt van een kleine waterval, springbron of waterattractie. Het is normaal dat het water in sommige periodes troebel is, maar over het algemeen is het helder. Er zijn geen of weinig energiekosten en het onderhoud wordt periodiek uitgevoerd (snoeien van de beplanting schoonmaken van de bodem) De wanden van dit type vijver worden niet schoongemaakt. He gebruik van bacteriën wordt sterk aanbevolen om het onderhoud te verminderen en de waterkwaliteit in het algemeen te verbeteren.

De natuurlijke zwemvijver

Dit type is vrijwel gelijk aan type 1 met het verschil dat hierbij enige techniek wordt gebruikt. Het water is overwegend helder en het energieverbruik is gering. Sommige onderhoud wordt
periodiek gedaan zoals het snoeien van de beplanting. Het regelmatige onderhoud kost weinig moeite; dat betreft het schoonmaken van de skimmer (het afzuigpunt van het zwembad). Voor het technisch onderhoud worden skimmers en zeefbochtfilters ingezet en eventueel uv-C.
uv-C is ultraviolet licht dat wordt gebruikt om algen en andere kleine organismen te doden het water wordt langs de lamp gepompt en door het licht wordt het als het ware gedesinfecteerd. Dus als je een een natuurlijke zwemervaring wil maar geen troebel water accepteert, dan is het verstandig om een uv-C lamp te laten plaatsen.

De heldere zwemvijver

Dit type zwemvijver biedt een natuurlijke ervaring, goede plantengroei en een diversiteit aan fauna. De zorgvuldig uitgekozen techniek zorgt het hele jaar door voor helder water. De toegepaste technieken zijn bodemdrains, skimmers, zeefbochtfilters, beadfilters en uv-C.
regelmatig onderhoud is noodzakelijk, zoals het backwassen van de filter (dit kun je ook automatiseren). Verder heeft de vijver ook periodiek onderhoud nodig zoals het snoeien van de beplanting. Helder zwemvijvers bieden een fijne zwemervaring in-de naam zegt het al- helder zwemwater.

De kristalheldere zwemvijver

Dit type zwemvijver gaat al meer richting een normaal zwembad, met toch de voordelen van natuurlijk helder water. De kristalheldere heeft vaak een wat beperkte flora en fauna,gescheiden van het zwemgedeelte dit type wordt vaak ook wel hybride genoemd.
De constructie en de filtertechniek van deze zwemvijver garanderen het hele jaar door kristalhelder zwemwater. Energiezuinige pompen werken gedurende het hele seizoen 24/7. Het zwemseizoen kan gemakkelijk worden vervroegd en verlengd door gebruik te maken te maken van warmtepompen. Regelmatige verzorging en onderhoud zijn noodzakelijk.
Kristalheldere zwemvijvers bieden een biologische zwemervaring.

De bio pool

Dit type zwemvijver ziet eruit als een traditioneel zwembad, maar er wordt gebruik gemaakt van de filtertechniek van een zwemvijver. Verder worden er voedingsstoffen onttrokken aan de vijver door middel van fosfaatfilters, eventueel aangevuld met hydrolyse/ionisatie.
Door middel van hydrolyse/stroomt het badwater langs elektroden die in de ionisator zitten. De koper en zilverionen worden vervolgens positief geladen en binden zich aan virussen en algen in het zwembadwater. Deze worden zo gedood, waardoor het water gedesinfecteerd wordt 9 het enige nadeel is dat sommige mensen met blond haar een groene gloed kunnen krijgen over het haar). In bio pools wordt geen gebruik gemaakt van plantenzones. De bodem en wanden kunnen aanvullend worden schoongemaakt met een zwembadrobot. Een bio pool heft de looks van een echt zwembad maar de zachte zwemervaring van een zwemvijver.

Veelgestelde vragen

Heb ik altijd waterplanten nodig?

Nee in een zwemvijver waarin een beadfilter systeem wordt gebruikt, zijn planten niet
noodzakelijk. Het water wordt immers biologisch gefilterd door de beatfilter planten kunnen wel decoratief worden toegevoegd.

 

Wat is een beadfiltersysteem?

Een beadfilter dankt zijn naam aan de duizenden ronde plastic korreltjes, de beads (kralen) die in een gesloten drukfilter zitten. De beads drijven in de beadfilter en dienen als filtermedium, ze fungeren als zeef. Een beadfilter filtreert mechanisch. Beadfilters zijn makkelijk in onderhoud vanwege de aanwezige meerwegklep waardoor ze eenvoudig doorgespoeld kunnen worden. Ze worden vaak geplaatst in vijvers met vissen.

 

Waar moet ik opletten bij de keuze

van een filtersysteem bij mijn vijver?

De oppervlakte inhoud van de vijver.
Het aantal vissen in de vijver. Het aantal planten in de vijver.
De ligging van de vijver, een vijver die volop in de zon ligt heeft meer kans op algvorming.

Hoeveel onderhoud heeft mijn vijver

jaarlijks nodig?

Een zwemvijver met een boogfilter heeft wekelijks onderhoud nodig, een korte blik is genoeg om te zien of het vuil verwijderd moet worden. Dit kan eenvoudig met de hand worden gedaan. Een beadfilter systeem met vissen zal per week een of tweemaal moeten worden gespoeld afhankelijk van de hoeveelheid visvoer die je gebruikt. In een zwemvijver is eens per twee weken voldoende (dit kun je laten automatiseren) het spoelwater kun je ook gebruiken voor je tuin.

 

Waar moet ik opletten bij de keuze

van een filtersysteem bij mijn vijver?

De oppervlakte inhoud van de vijver.
Het aantal vissen in de vijver. Het aantal planten in de vijver.
De ligging van de vijver, een vijver die volop in de zon ligt heeft meer kans op algvorming.

Voorbeelden